OBI Fogarasi út – A 68 önkiszolgáló étterem

Amikor egy adott napba az egészségesnél kicsit több teendőt tervezek bele, akkor ér az éhség útközben két feladat elintézése között vagy az egyik befejezésekor. Így ismertem meg a zuglói OBI étkezdéjét, ami viszont annyira megnyerő, hogy írok is róla. Meg persze remélem, hogy sem az energiaárak, sem a vendéglátást sújtó más problémák nem fogják elsodorni a házias koszt eme gyöngyszemét.

A borítófotón szereplő csirke brassóit megelőzően a sztenderd kínálat részét képező gulyáslevesről kell véleményt megfogalmaznom. Pontosabban nem is véleményez, hanem hozsánna. Az A-68 féle gulyás nagymama konyháját, zománcos fazekat, utánozhatatlan gyermekkori ízeket idéz föl.

Ül a földi halandó a mély tányér előtt, nézi a sűrű, zamatos, ízes, tartalmas levet, hitetlenkedve. Annak egy kortya, adagja, a benne fürdő zöldséggel és darabka hússal selymesen vonja be a szájat belülről. Elkényeztetni az ízlelőbimbókat. Békét és harmóniát adva indul el a garaton és a nyelőcsövön át a gyomor felé. Olyan gasztronómiai műalkotásról van szó, ami a magyar nemzeti öntudat erősítésére kellene, lehetne használni belföldön, valamint az országimázs építésére exportálni szerte a világon. Ha valaki ezt megkóstolja, nem fogja elhinni, hogy bármilyen más étel méltó lehet a gulyás névre.

Miután megettem egy nagy adagot, nem múló szeretet költözött belém a hely és a csodálatos gulyásleves miatt. Azóta, amikor csak tehetem, ismét úgy rendezem a napomat, hogy be tudjak kanyarodni egy ebédre, de legalább egy adag gulyáslevesért elvitelre.

A csirkehúsos brassói aprópecsenye pedig megerősítette azt a véleményemet, hogy a legjobb magyaros házias koszt elérhető a barkácsáruház előterében: bár a sült krumplit sózni kellett, a csirke a csirkeségét meghazudtolóan volt ízes és állt össze a levessel fejedelmi ebéddé. A piros műanyagtálcával, a korrekt árakkal, a kedves kiszolgálással és tisztasággal együtt.

Ahogy láttam, a gulyás és a brassói mellett van állandó kínálat, plusz mindennap van menü és változó kínálatban más leves és főételek is.

Az élményeim 2022 szeptembereik: a levesért 1300 forintot, a brassóiért 2500 forintot fizettem.

A cím: 1148 Budapest, Fogarasi út 28-54., az Obi áruház épületében, a főbejáraton belépve jobbra.

Szólj hozzá!