Hentes, Budafoki út – A szafaládé íze

A hentesnél kajálás mindenre jó: csajozni, férfiasan halálra enni magad, szótlanul betársulni valakihez a tálcával, társasággal viccelődve eltölteni az ebédidőt, szóval végtelen kombinációkra és még plusz egyre. Mivel 2022 őszét a környéken dolgozva töltöttem, néha bekukkantottam a Karinthy Frici – Budafoki sarkától egy üzletnyivel beljebb lévő húsboltba és ettem.

Vannak dolgok, amik nem változnak és vannak, amik igen. Felidézve az első impluzusokat ebből a húsboltból, még a pult és az üzlet közepén álló aluminimum kondér türemkedik elő a múlt homályából, amiben virslik, kolbászok, debrecenik és egyéb húsok főttek. Az illat áthatotta a helyet és a környéket. Nem volt véletlen, hogy a környéken dolgozók, a műegyetemről a fiatalok, a környéken lakók jöttek, ettek, vettek, mindannyian türelmesen várva a sorukra, akár kint az utcán.

Na és ez, ez nem változott. Mindenki ugyanolyan nyugodtan, telefonját nézegetve vagy nyakát nyújtogatva vár, hogy sorra kerüljön. Miközben szorgos hentesek húznak újabb és újabb húsos papírt, pakolják rá csipesszel a kolbászt vagy a sült húst vagy a többi friss, langyos húsneműt. Aztán mellé a kenyeret, savanyút, mustárt, s kész is, lehet vinni. Itt nem szégyen odatolni a tálcát valakivel szembe vagy mellé. Elég jó étvágyat kívánni, nem kell udvariaskodva beszélgetni, elég enni, elmélyülten vagy falva, műanyag késsel és villával vagy késsel mártogatva.

Az ízek sem változtak, jó fűszeres a kolbász, a rántott karaj becsületes panírban, de puhán, a grillkolbász és a szafaládé roppanva majd lágyan, pont ahogy a hentesnél kell. Örül a test, állati zsíradékban és fehérjében gazdagodva lazul el a lélek, mosolyog a száj. Amikor rohanunk be egy pékségbe vagy fölkapunk egy csomagolt szendvicset, próbáljunk megállni egy pillanatra, idézzük föl emlékeinkben a környéket, hátha van egy békés vagy zajos hentesüzlet, benne egy lacipecsenyés sarokkal, ahol megállhatunk és megnyugodhatunk. .

Pont, mint a Budafokin, ott a Karinthy sarkán: https://gerideli.hu/hentes/hentesebed-lelohelyek/hentes-budafoki-ut/

Szólj hozzá!