Büfékaják mentesen vízparti nyaraláshoz, utazáshoz

Ezt az összefoglalót annak a vállalkozásomnak a kiértékelésére gondoltam és kezdtem el megírni, melynek a keretében idén júliusban glutén- és tejmentes strandkaják gyártására adtam a fejemet a balatoni nyaralás alatt. Voltak sikeres és kevésbé sikeres megoldások, következzen a tételes áttekintés.

Hot-dog gluténmentes hot-dog kiflivel

A legegyszerűbb megoldás, ha a kész kiflibe a virslit beletesszük, szószokkal meglocsoljuk, lehet enni. Ehhez egy jó kifli kell. Én egy tartós gluténmentes hotdog kiflit választottam, a lengyel Bezglutén termékét. A katasztrófa nem túlzó jelző arra, mennyire rossz volt: kemény, amit melegítéssel, nedvesítéssel sem lehetett emberi fogyasztási szintre hozni, így a virsli magában fogyott el. Jól mutatjaa kiflinek a nem a megfelelő produktum létét az a tény, hogy már a gyártó oldalán sem elérhető, mint opció.

Palacsinta

Amellett, hogy egy csak vízet igénylő palacsinta lisztkeveréket az Eden Premium kínálatából, kulcsmomentum volt a tény, hogy annak összekeveréséhez nem vittem magammal keverőeszközt és a szállás környékén nem sikerült kézi habverőt kapni (konkrétan hiánycikk volt), így végül egy fehérjeital készítő shakerrel próbáltam homogén állagúvá tenni a lisztet a vízzel. Nem volt egyszerű, ahogy a sütés sem. Azt gondolom, hogy a köles és a hozzáadott természetes segédanyagok nem jól reagálnak a hőre, illetve folyamatosan igényelnek folyadék utánpótlást, amivel pont azt az extra, bosszantó szüttyögést és palacsintánkénti erős koncentrációt éri el a termék, amit az előre, profik által összeállított keverék megvásárlásával elkerülni szeretne a mezei palacsintakészítő. A tábori körülmények után hazai pályán, a saját konyhában is ugyanolyan macerás volt a lisztkeverékkel dolgozni, így annak ellenére nem szívesen veszem elő, hogy a gyerekek frissen szívesen eszik lekvárral és mogyókrémmel is.

Munkás, kézműves palacsinta profilfotója

Hambi

Azért nem nevezem gluténmentes hamburgernek, mert a zsömlét és a húst csak hamburger szósszal raktuk össze, így egy csomó alkatrész kimaradt, ami egy rendes hamburgerhez kell.

Az összetevők

  • Hamburgen zsömle: Bezglutén hamburger zsemle – enyhén morzsálódó, de a pirításra jól reagáló, közepes méretű buci, össze lehetett nyomni és nem volt fojtós az állaga, korrekt élmény
  • Hamburger húspogácsa: Tesco gyorsfagyasztott marhahús pogácsa – 4 ksebb darabot 2 ezerért volt a 2022 júliusi ár, amit simán meg is ért. Nem tartalmaz semmilyen segédanyagot, felesleges tölteléket, pótlékot és frankón ehető maradt sütés után is.
  • Hamburger szósz: Hellmann’s burger szósz – stimmelős mártás, fűszeresen, gyerekeknek is bejött.

Ez a hambi megoldás volt az egyik, ami bevált: rövid helyszíni időigénnyel korrekt strandkaját eredményezett.

Fánk és lángos

Ami a palacsintánál nem tökéletes, az a fánknál és a lángosnál hibátlan: az Eden Premium lisztkeveréke kiadagolás után a forró olajban úgy lesz levegős, buborékos, hogy az egészen parádés, még nézni is. Frissen és kihűlve is simán összekeverhető a búzalisztes lángossal és fánkkal. Vegán tejföllel és növényi sajttal, illetve a fánkot lekvárokkal és mogyorókrémmel is kóstoltuk, ettük, jó volt.

Gyroshús pitában

Megint nem egy teljesértékű gyrosról beszélünk, mert csak a húst tettük a pitába, de helyettesítő megoldásként megfelelt.

A csirkehúst a Vegeta NaturGyros fűszerkeverékkel kevertem össze, majd rizstejszínnel beforralve lett belőle fűszeres, szaftos husi.

A gluténmentes pita az Oldmillers’ pékségtől előrendelt késztermék volt, ami jól bírta a párnapos tárolást papírzacsiban, nem penészedett meg és nem is száradt ki. Jó nagy, így lehet bele pakolni cuccot rendesen. Arra javasolt figyelni, hogy kicsit megmelegítve, óvatosan, valamilyen lapáttal, nem éles eszközzel kell szétnyitni, hogy az oldalán ne vágjunk lyukat.

Ez a “mentes gyros” megoldás volt a nyaralás nyertese, azóta is csinálom ragunak rizs mellé a husit és mindig jó, ráadásul tényleg 15-20 perc alatt van belőle kielégítő főétel. Pitában meg igazi street food érzet.

Összefoglalásként azt tudom írni, hogy nagyjából 70 %-os sikerességi rátával valósult meg a vízparti nyaralás mentes büfékaja küldetés. A sikeres elemeket máskor is alkalmazom, ugyanakkor az is biztos, hogy nagyobb városokban már teljesértékű alternatív élelmiszer kínálat van, amiből átfogó szállítmányozás és felkészülés nélkül is lehet mentesen jót készíteni és enni arrafelé is, ahol a büfékben a lángos-pizza-palacsinta szentháromság a meghatározó.

Szólj hozzá!