A(lma) kompót

Télen, hidegen is jó. Minden gyümölcslevesnél ízletesebb. Édes és savanykás tud lenni. Nagyanyám jut eszembe, amikor az alma kompót jut eszembe. Mosolyogni támad kedvem. Mitől tud ennyire meghatározó lenni ez végtelenül egyszerűen elkészíthető eledel. Áttekintés.

Felidézi a gyerekkort

Véleményem szerint a házi jellegű készítményeket egészen egyszerűen kinőjük. Egy ideig udvariasságból, szeretetből elfogadjuk az utánpótlást, ha felmenőink szállítják az általuk készített finomságoka, aztán a lemenőink megjelenésével ismét lesz relevanciája. Meg persze igen romantikus otthon nekiállni meggyet magozni, epret, málnát tisztítani, ribizlit pirgálni, almát, körtét, barackot magozni, ha magunk állunk neki.

De a kompót megcsinálni vagy elővenni a polcról, visszahoz valamiféle gyermeki bájt, könnyedséget, felelőtlenséget és amikor esszük, ez mind kiteljesedik.

Barátságos

A gyerekkor élményével együtt jár egy előítéletmentes nyitottság és a kompótba merülő kanál ezt a bizalmi helyzetet idézi nekem: mosolyogva fordulunk egy szeretetet idéző élelem felé. Pár percre gyümölcskarácsony burkol be minket.

Úgy illatos, hogy közben nem az

Ez persze így nem pontos, hiszen nincs olyan, hogy valami illatos is, meg nem is. Még is a kompótban ott van a fűszer és a gyümölcs illata, viszont egészen másképp, mint külön (értelemszerűen) és másképp, mint eredetileg. Decensen lengedezik és múlik el hamar. Talán az egyetlen szeretteljes elmúlással.

Fagyipótlék

Kevés olyan étel van, amit ősszel és télen, amikor kint is hideg van, szívesen fogyasztok egészen hidegen. A vajat, felvágottakat is kiveszem kicsit a kajálás előtt a hűtőből. Mindent melegítünk, teázunk, forrócsokizunk, forralt borozunk. De a kompót leve és a gyümölcs maga jöhet a jégszekrényből vidáman, nincs ellenemre.

Bárki meg tudja csinálni

Víz, gyümölcs, fűszerek, edény, cukor vagy édesítő és citromlé. Egyberakjuk, föltesszük, megfő és ehető. Ha valami elmarad, akkor is jó, de legalábbis nem rossz. A következő alkalommal lehet rá jobban figyelni. Lehet egy nagyobb gyümölcsből és egy vödörnyiből is. Meg persze fenntartható étel is, hiszen egy esetleg már nem teljesen egészséges gyümi még ehető feléből ugyanolyan jó, mint a frissen vásároltból. Plusz glutén- és tejmentes.

Tegyünk hozzá a mindennapjainkhoz a kompóttal, alig befektetés és megtérül.

Fotó: cookpad.hu

Szólj hozzá!