Szőke kóla – a Mischmasch a trendi Spezi

A kilencvenes években tinédzserként először elborzadva figyeltem a Radlert, a sör-sprite, sör-fanta kombinációt. Nem sokkal később már volt, hogy az úgynevezett öcsi-fröccs (fehér bor és kóla) miatt nem volt egyenes az út hazafelé. Ezek után a kétezres évtized elején az Ausztriából hozott ketchupos-mustár tubusát sem fogadta teljes elzárkózás. Ugyanakkor a véletlenül vagy nem jó viccből összeöntött kóla és más üdítő keveréket akkor még riasztónak tartottam, kiöntöttem, meg ilyenek. Erre itt van egy újgenerációs üdítőital, ami kifejezetten ízlett.

forrás: wikipedia.com

A Speziről

Egyszerűen: kóla-fanta. Kóla és bubis narancs üdítő keveréke, aminek az eredetijét ezen a néven már az 50-es években, Ausburgból indulva hódító útjára. Töretlen sikerét jelzi, hogy napjainkban Németországban a Pepsi és a Coca-Cola is gyárt és forgalmaz Spezit Schwepps Schwap és Mezzo Mix néven,

A Fritz Kóláról

Ahogy a Fever Tree alapítói azt tűzték ki célul, hogy a legjobb tonikot készítik el a világon, a Frítz Kola tulajdonosai 2002-ben a Coca-Colanak akartak érdemi alternatívát teremteni Hamburgból indulva. Hogy ez mennyire mondható el az ő kólájukról, nem tudom, de az biztos, hogy az elmúlt közel 2 évtized alatt ismertek és elismertek lettek a termékeikkel. A széles palettában pedig ott szerepel egy Spezi típusú is, nyilván kicsit sajátosan.

A Mismasch élmény

Ez a jó kis név nem csak narancs íz, hanem bizony narancslé, plusz némi citromlé és mandarinlé is van az itókában a kóla és a buborék mellett és esküszöm érződik is mindhárom zamata. De még a kóla íze is. Nyáron kifejezetten jól esett inni, édesség mellett, de önmagában is. Akiben van kellő nyitottság, maximálisan megéri fölpattintani egy palackot. Kis keresgélés utána redheads.hu-n találtam Mismasch-ot, meg a többi Frítz Kola terméket is. Kóstoljátok meg.

Borítófotó: fritz-kola.com

Szólj hozzá!